moglbys napisac jak te proporcje powinny wygladac? rowniez slyszalem o omega 9? (istnieje czy tylko przewidzialo mi sie gdzies obserwujac tematy na forum ?) btw. z moich obserwacji wynika ze ciezko,przynajmniej z tych produktow ktore spozywam (nasycone pozyskuje w glownej mierze z twarogu tlustego), zrobic odpowiednie proporcje omegi 3 i omegi 6 [...]
[...] dodatek zbędnego cukru, lepiej kup mrożony groszek i surową marchew... wyjdzie też zdecydowanie taniej. Awokado jak najbardziej wskazane, bo jest źródłem kwasów tłuszczowych omega 9, witaminy K, potasu, a nawet w mniejszej ilości witaminy C i E. http://nutritiondata.self.com/facts/fruits-and-fruit-juices/1843/2 Co do wafli ryżowych to chleb i [...]
MOI DRODZY! Kilka spraw nie pozwoliło mi na start w sezonie wiosennym tak jak zapowiadałam. Dlatego też, postanowiłam się nie poddać i rozpoczynam przygotowania na jesień. Jest to co prawda dużo czasu, ale wychodzę z założenia ,że lepiej pracować cały rok na średnim poziomie, niż miesiąc przed startem obudzic sie. Obecnie wykonuję 3-4 treningi [...]
[...] tłuszczowych słonecznika lub oleju słonecznikowego są bardzo niekorzystne. W przypadku oleju wysokolinolowego - tak. W przypadku wysokooleinowego, mamy przewagę tłuszczy omega 9, więc jest to nawet lepszy odpowiednik oliwy z oliwek. Nie zdążyłem edytować poprzedniego posta, więc kończę. Olej z otrębów ryżowych to już 2,40zł/100% i dalej już [...]
[...] węgli jest dla Ciebie ok. jak za bardzo zalewa można domniemywać, że tych węgli mimo wszystko za dużo. i nie "wypijaj" prawie 100g oliwy dziennie, ja rozumiem, że to źródło omega 9, ale liczy się stosunek kwasów tłuszczowych w diecie, a u Ciebie to kompletnie leży. a zły stosunek kwasów tłuszczowych prowadzi często do zaburzeń np. hormonalnych [...]
nie ma ze najlepsze, kazdy cos soba wnosi,no chyba ze pytasz o smak to macadamia dla mnie numero uno. widzisz, macadamia sa supr zrodlem kwasow omega 9, brazylijskie z kolei - zjesz maks 2 orzechy i zaptrzebowanie na selen z glowy, z kolei np nerkowce maja najwoecej weglowodanow w sobie. wiem ze istnieja miksy, widzialem ostatnio laskowe z [...]
no diecie do idealnej daleko danio? dzem? Przy takiej kaloryce to tylko zabierają miejsce na cenne witaminy i minerały W diecie jest Omega 9 bardzo malo, oliwa z oliwek i awokado by sie tutaj przydały jako źróda tłuszczy Raz w tygodniu wątróbka, raz jakas wołowina Zdecydowaabym się na jakąś konkretna ilość posików i ja trzymała, proponuję 4 [...]
[...] :) Mam nadzieje ze dobrze doczytałam. Po 1: tłuszcze wielonasycone obniżają cholesterol we krwi, a jednonasycone na to nie wpływają. po 2: oliwa z oliwek zawiera kwasy omega 9 czego nie ma olej. po 3: chyba najwaznijesze : Ponadto w zachodzącym w wysokich temperaturach ( 200-300*C) procesie rafinacji, kolejnym etapie wielkoprzemysłowej [...]
Tak jak było napisane wcześniej, teoretycznie nie powinieneś mieć problemu z kwasami omega 6 i omega 9 bo występują one w większości produktów (jajkach,olejach,mięśie,orzechach itd.) A jeśli chodzi o wybór omegi 3 to najważniejsza jest ilość epa i dha. Produkt polecony wyżej będzie dobry wyborem. Zmieniony przez - karolg00 w dniu 2020-01-23 [...]
Nie jestem pewien, bo nie jestem ekspertem, ale wydaje mi się, że omega 9 organizm ludzki potrafi sam wytwarzać więc nie zawracałbym sobie nimi głowy. Jak chcesz więcej szczegółów to wpisz w google 'tłuszcze trans' i na pewno znajdziesz to czego szukasz.
Omega 9 nie należą do nienasyconych kwasów tłuszczowych, organizm syntetyzuje je sam. Moim zdaniem nie ma co sobie nimi głowy zaprzątać, dbaj jedynie o właściwe proporcje między o3 i o6 i NKT. ;-)
[...] o6, organizm użyje ALA wg potrzeb. Z oliwą z oliwek ostrożnie. Za wiki: "odkryto, ze tłuszcze oleinowe (zawarte w oliwie z oliwek, oleju rzepakowym) i inne jednonienasycone (omega-9) sprzyjają rozwojowi raka" Tłuszcze podbijaj jajkami (ŻÓŁTKA), rybami morskimi i oczywiście mięsem - schab, karkówka, wętróbka itp. I smalcem. [...]
[...] pogubiłam: Oliwa z oliwek wśród tłuszczów płynnych najbardziej nadaje się do smażenia ze względu na wyjątkowo wysoką (do 75%) zawartość jednonienasyconego kwasu oleinowego (omega-9), który jest odporny na krótkie smażenie w niewysokich (150-180oC) temperaturach. [...]
[...] o kant dupy rozbić więc po co przytaczasz coś co jest bezwartościowe. Nie rozumiem logiki, ale cóż nie muszę sam po sobie wiem jak działa na mnie olej lniany czyli kwasy omega 3 i 6 a w oleju lnianym nawet minimalne ilości kwasu omega 9 , które to głównie oddziałową na układ krwionośny. Jestem po operacji żylaków( żylaki genetycznie [...]
[...] niech to będzie ciemny :) , Można odjąć białka z posiłków troche i wrzucić coś na noc , ale nie musisz . rozkład makro fajnie wygląda jak na początek . Dorzuć suplementację omega 3. Co do smażenia olej kokosowy moze być :) . Co do smażenia na oliwie z oliwek to sam nie wiem jak to w końcu jest . Ja osobiście smażę na niej , oliwa też jest [...]
[...] waga/wzrost 74/171 4) staż treningowy 2 lata 5) cel cyklu czysta masa miesniowa 6) stosowane już wcześniej suplementy ostanio thermo stim , provit 85, xpand , vitaminy , omega, bcaa 7) stosowane wcześniej spalacze thermo stim jedyny 8) suplement stosowane przez ostatnie 60 dni wolnych od kreatyna bcaa bialko vitaminy omega 9) ilość dni [...]
zalezy na jakich suplementach. na zestawie typu gainer+mct+witaminy - niezbyt dlugopociągniesz, dodasz bioflawonoidy, omega3, omega-6, omega-9, - pocuiagniesz troche dluzej. Dorzucisz blonnik, fosfolipidy, sterole, probiotyki - moze jeszcze dluzej. Pytanie generalnie bez sensu, bez kontekstu, czysto abstrakcyjne na ktore nie ma jednoznacznej [...]
A wiec tak: tran: kwas eikozapentaenowy (EPA) i dokozaheksaenowy (DHA), obydwa nalezace do rodziny wielonienasyconych kwasow omega-3 oliwa z oliwek: kwas olejowy, czyli omega-9 olej lniany: kwas alfa-linolenowy (LNA, ALA) prekursor rodziny n-3 kwas linolowy, nalezacy do n-6 tutaj tez troche naskrobalem [...]